WAT IS BIJTELLING?

Met bijtelling bedoelt men de fiscale kosten die worden gemaakt, wanneer een zakelijke leaseauto ook voor privéritten wordt gebruikt. De fiscale bijtelling wordt berekend wanneer het minimum van 500 kilometers per kalenderjaar is overschreden. Rijdt u per jaar meer dan 500 km privé en is dit toegestaan door uw werkgever, raadpleeg dan uw financieel adviseur of HR-afdeling. Bijtelling dient alleen bij het loon te worden opgeteld als er meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé is gereden.

Dit geldt dus niet als er minder privékilometers met de leaseauto van de zaak zijn gereden. U dient uw kilometers aan te kunnen tonen met een sluitende kilometeradministratie. Als een werknemer hiermee kan bewijzen dat het privégebruik minder is dan 500 kilometer, kan er een verklaring voor vrijstelling worden aangevraagd bij de Belastingdienst.

ONLINE BEREKENEN.

Voor het berekenen van uw netto bijtelling per maand heeft BMW een online calculator ontwikkeld. Vul de fiscale waarde van de leaseauto, het bijtellingspercentage en het hoogste loonbelasting percentage in. Daarna ziet u direct hoeveel de maandelijkse kosten bedragen.

Bereken mijn netto bijtelling

HOE WERKT BIJTELLING?

De hoogte van het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de leaseauto. Een auto die geen CO2-uitstoot - ofwel een volledig elektrische auto - valt volgens de bijtellingsregels in de categorie 8% bijtelling en zal dus ook voordeliger voor privédoeleinden te gebruiken zijn. 

De 8% is vanaf 2020 tot € 45.000,- van de cataloguswaarde, het bedrag daarboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%. Deze bedragen samen vormen uw totale netto bijtelling per jaar. Voor alle overige modellen geldt een fiscale bijtelling van 22%.

8% BIJTELLING.

U betaalt slechts 8% bijtelling als u in een auto rijdt die geen CO2-uitstoot heeft. Sinds de veranderingen rondom de bijtellingsregels in 2020, is 8% bijtelling het laagste bijtellingspercentage dat door de overheid is vastgesteld. Dit bijtellingspercentage is bedoeld voor auto’s die geen CO2 uitstoot hebben. Deze auto’s worden niet aangedreven door een verbrandingsmotor, maar rijden volledig elektrisch. Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu, waardoor u wordt beloond met het laagste bijtellingspercentage.

Voor de elektrische BMW i3 en later dit jaar de BMW iX3 geldt het 8% percentage. Met deze BMW's rijdt u milieubewust en profiteert u ook nog eens van een gunstig tarief en het kenmerkende rijplezier van BMW.

Het verlaagde bijtellingspercentage van 8% geldt vanaf 1 januari 2020 bij leaseauto’s met een fiscale waarde tot € 45.000,- voor het bedrag daarboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%.

Wilt u meer informatie over de volledig elektrische BMW i3 of de BMW iX3? Neem dan contact op met onze verkoopadviseurs of bekijk onze webpagina's over deze modellen.

Als u een auto van de zaak heeft en hiermee jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan moet u belasting over de bijtelling betalen. Standaard rekent de overheid voor een leaseauto die ook voor privédoeleinden gebruikt wordt 22% bijtelling op het brutoloon. Deze 22% bijtelling wordt berekend als percentage van de fiscale waarde van de auto. Dit bedrag wordt beschouwd als ‘loon in natura’, waarover loonbelasting is verschuldigd. 22% bijtelling geldt voor alle leaseauto’s die een CO2-uitstoot van 1 gram per kilometer of meer hebben.

NETTO BIJTELLING BEREKENEN.

Het berekenen van de bijtelling is vrij eenvoudig. U heeft daarvoor de volgende informatie nodig:

 • Fiscale waarde van de leaseauto
 • Bijtellingspercentage van de auto
 • Het hoogste percentage inkomstenbelasting over uw brutoloon
 • De fiscale waarde van een personenauto is de nieuwprijs van de auto die geldt op het moment van kentekenafgifte voor de auto. Deze nieuwprijs wordt gerekend inclusief BPM en BTW, maar exclusief kosten rijklaar maken, registratiekosten en recyclingbijdrage. Opties zijn onderdeel van de fiscale waarde en hier betaalt u daarom ook bijtelling over. Achteraf gemonteerde accessoires zijn geen onderdeel van de fiscale waarde en zijn daarom vrijgesteld van bijtelling.

  Meer vragen?
  Frank Michiels

  Frank Michiels

  Verkoopleider

 • De hoogte van het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de leaseauto. Hieronder vindt u een overzicht van de CO2-uitstoot en het bijbehorende bijtellingspercentage.

  CO2 UitstootBijtelling

  0 gram / km

   

  * Het lagere bijtellingspercentage van 8% geldt vanaf 1/1/2020 tot €45.000,- van de fiscale waarde, over het bedrag daarboven betaalt u 22% bijtelling.

  8%*
  Vanaf 1 gram / km22%
   
  Meer vragen?
  Frank Michiels

  Frank Michiels

  Verkoopleider

 • Als percentage inkomstenbelasting wordt het hoogste percentage gehanteerd op basis van uw brutoloon. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. De exacte percentages voor 2020 vindt u in onderstaande tabel

  Bruto inkomenBelastingtarief
  tot € 68.507
   
  37,35%
   
  vanaf € 68.507
   
  49,50%
  Meer vragen?
  Frank Michiels

  Frank Michiels

  Verkoopleider