P90478681_lowRes_the-first-ever-bmw-x.jpg

Actieradius.

Alles over actieradius van hybride modellen.

Wat is dat eigenlijk, de actieradius?

De actieradius van een hybride auto is het product van twee factoren: de capaciteit van het accupakket + de brandstoftank en het verbruik van de auto. Zoals een grote en zware auto doorgaans meer brandstof verbruikt dan een kleine auto, verbruiken ook grote en zware elektrische of hybride auto’s meer elektriciteit dan een compacte auto.  

Bij brandstofauto’s geven we het verbruik vaak aan als het aantal verbruikte liters per honderd kilometer, bij elektrische auto’s spreken we over het aantal kilowattuur (kWh) per honderd kilometer. In hybride gevallen wordt vaak over beide gesproken: de totale gecombineerde actieradius én de actieradius welke volledig elektrisch kan worden afgelegd.

Niet alleen de auto heeft invloed op het verbruik, je rijstijl heeft dat ook. Hier meer over verder op deze pagina.

Factoren van invloed op uw actieradius.

Welke factoren bepalen gezamenlijk de continue verandering van de actieradius?

Het accupakket

De capaciteit van een accupakket is de hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden, we drukken dit uit in kilowattuur. De capaciteit hangt sterk samen met het formaat van de accu’s. De stelregel is: hoe nieuwer de generatie van een hybride model, hoe meer accucapaciteit. De ontwikkeling van deze hybride modellen stijgt in rap tempo.

Daarnaast is er ook nog zoiets als energiedichtheid, de verhouding tussen de capaciteit van een accu en het formaat. Door nieuwe accutechnieken gaat ook de energiedichtheid met grote stappen omhoog.

Schermafbeelding 2023-03-07 om 11.35.26.png

Een agressieve rijstijl – snel accelereren en hard remmen – kost veel energie. Zelfs met regeneratief remmen kan het systeem maar een deel daarvan terugwinnen. Als je de energie efficiënt wilt gebruiken, ontspan dan, geniet van de vloeiende dynamiek van je BMW en glij voort over de weg.

Gebruik de juiste rijmodus op het gepaste moment.  

Iedere rijmodus (Eco, Normaal, Sport) geeft het systeem een andere afstelling om zo naar wens meer nadruk te leggen op efficiëntie of prestaties. Het is aan te raden om een paar ritjes te maken om te wennen aan de eigenschappen van de verschillende rijmodi en optimaal te profiteren van de mogelijkheden. 

P90489818_lowRes_the-new-bmw-x5-xdriv.jpg

Een aantal factoren in je omgeving hebben invloed op de actieradius van een hybride auto:

  • Windsnelheid & luchtdichtheid
  • Aerodynamica van het voertuig;
  • Ramen en panoramadak;
  • Temperatuur; (de ideale temperatuur voor een accu is tussen de 15 en 25 graden)

Hoewel deze factoren invloed hebben op alle voertuigen, ongeacht het soort aandrijflijn, hebben ze een veel grotere invloed op elektrische en hybride voertuigen.

P90488680_lowRes_bmw-ix1-xdrive30.jpg

De omgevingsfactoren die invloed hebben op je actieradius.

Tegen wind en stroom is het kwaad roeien.

Weather.png

Windsnelheid

In verband met de luchtweerstand tijdens het rijden.

Charging.png

Aurodynamica.

Hoe gestroomlijnder het voertuig, hoe beter de actieradius.

Steering-Wheel.png

Ramen en panoramadak.

Met raampjes open rijden, beïnvloedt de actieradius.

Vacation.png

Temperatuur

De ideale temperatuur voor een accu is tussen de 15 en 25 graden.

Optimalisatie van de actieradius.

Vier tips om de ideale actieradius uit je BMW te halen.

1. Geniet.

Al kan je BMW nog zo hard gaan, je rijdt óók BMW dankzij z'n rijcomfort. Geniet. Cruise.

Rustig rijden zorgt dat de accu minder snel leeg raakt. Rustig optrekken, het gaspedaal loslaten en rijden in cruise control maakt de ideale combinatie voor je accucapaciteit. Al deze zaken zorgen er ook voor dat je je hybride BMW in z'n meest comfortabele vorm ervaart.

P90478655_lowRes_the-first-ever-bmw-x.jpg

Hoe gelijkmatiger je rijdt, hoe groter de actieradius. Mocht je niet geboren zijn met een ontzettend stabiele rechtervoet, is Cruise control ideaal om je actieradius optimaal te benutten. 

P90488696_lowRes_bmw-x1-xdrive23d.jpg

Juist bij een elektrische of hybride auto maakt de juiste bandenspanning extra verschil. Controleer elke twee maanden de bandenspanning. Dat vergroot de actieradius én de veiligheid.

P90489811_lowRes_the-new-bmw-x5-xdriv.jpg

Verwarmen en koelen kost energie en dat heeft invloed op de actieradius. Gebruik daarom de klimaattimer wanneer je BMW aan het opladen is. Je verbruikt dan de stroom om uw auto te klimatiseren, in plaats van de accu. Zo voorkom je dat de actieradius lager wordt tijdens het rijden.  

En eerlijk is eerlijk, het is heel comfortabel om te vertrekken in een auto die de juiste binnentemperatuur heeft.

P90395490_lowRes_the-new-bmw-545e-xdr.jpg